Selecteer uw voertuig

Laatste blogberichten

Zoek op

Hoe lang gaat een DPF of katalysator mee ?

Table of contents

Moderne auto's hebben meer voorzieningen tegen vervuiling dan ooit tevoren. Katalysatoren (verplicht sinds 1993 voor benzineauto's en 1997 voor dieselauto's) worden over het algemeen goed geaccepteerd door automobilisten. Het roetfilter, dat sinds 2011 verplicht is voor alle dieselvoertuigen, wordt nu uitgebreid naar benzinevoertuigen. Vaak wordt gevreesd dat deze antivervuilingsapparatuur het risico op pech verhoogt. Maar is dat echt zo ? Hoe lang gaan de katalysatoren en roetfilters in onze auto's echt mee ?

De levensduur van de katalysator

Een katalysator, ook wel katalysator genoemd, gaat over het algemeen tussen de 80 en 120.000 kilometer mee. Het is echter belangrijk om even afstand te nemen van deze informatie, omdat een aantal parameters een positieve of negatieve invloed kunnen hebben op dit getal. Bijvoorbeeld, een auto die alleen in de stad rijdt en zeer korte ritten maakt, zal de katalysator niet de 400°C laten bereiken die nodig is om te werken. Hierdoor raakt de katalysator verstopt, wat kan leiden tot vroegtijdige slijtage. Er spelen echter nog andere parameters mee: katalysatoren hebben een keramische structuur. Bij een botsing kan deze versplinteren, waardoor de katalysator kapot gaat.

Als u eigenaar bent van een BMW 5 Reeks en u rijdt het grootste deel van uw trajecten op de autosnelweg, dan is de kans groot dat uw BMW 5 Reeks katalysator 200.000 kilometer haalt, en zelfs nog veel meer. Tot slot is er nog een laatste parameter om rekening mee te houden. Sommige fabrikanten van goedkope katalysatoren bezuinigen op kwaliteit en dit heeft een directe invloed op de levensduur van het apparaat. Op Krosfou worden onze fabrieksprijskatalysatoren gemaakt van INOX 409 en gebruiken ze een hoogwaardige keramiek die zorgt voor duurzaamheid en optimale verwijdering van onverbrande koolwaterstoffen en stikstofoxiden.

 

Wil je weten of je katalysator slecht is ? Wil je weten of je DPF verstopt is ?

De levensduur van het roetfilter

Net als de katalysator varieert de levensduur van een roetfilter aanzienlijk. Roetfilters voor benzineauto's gaan relatief lang mee en raken niet verstopt. Een roetfilter op een Audi A3 TDI  of een andere dieselauto) kan daarentegen wel verstopt raken. Meer nog dan de katalysator is de DPF hier gevoelig voor. Om verstopping te voorkomen, moet je lang genoeg rijden (idealiter minstens 30 minuten) zodat de fijne deeltjes die door het DPF worden verzameld, kunnen worden afgebrand tijdens een regeneratiecyclus. Anders raakt het DPF onherstelbaar verstopt en moet het voortijdig worden vervangen. Veel mensen rijden in de stad met dieselauto's, wat de gemiddelde levensduur van dit apparaat aanzienlijk verkort.

In feite kan een roetfilter tussen 80 en 120.000 kilometer meegaan, afhankelijk van de fabrikant. Sommige DPF's van slechte kwaliteit gaan veel eerder kapot. Onze roetfilters zijn gemaakt van roestvrij staal, met een keramische monoliet van hoge kwaliteit. Bovendien hebben we een uniek coatingproces ontwikkeld waarbij dunne lagen zeldzame metalen worden aangebracht. Dit verbetert de levensduur van een roetfilter aanzienlijk, omdat er regelmatiger regeneratiecycli worden uitgevoerd. Hierdoor kan de DPF van je auto de kilometers met een gerust hart tegemoet zien. Sommige auto's met 200.000 kilometer hebben nog steeds hetzelfde roetfilter. Waarom zou je dat niet doen ?

Leave a comment