PRO-Hoek

EXCEPTIONELE VOORDELEN voorbehouden aan PRO's

U bent:

GARAGEBEDRIJF, RETAILIER, MECHANISME, TE KOOP EN VERKOOP van voertuigen, FLEET MANAGER, TAXI, GROSSIST

Hoe maak je de katalysator van je auto schoon ?  Hier lees je hoe.

Hoe maak je de katalysator van je auto schoon ? Hier lees je hoe.

Elke automobilist die zijn auto wil onderhouden, zal dit dossier zeker aandachtig willen lezen! In deze gids wordt uitgelegd hoe je een katalysator schoonmaakt. Het bespaart je niet alleen geld, het helpt je ook om meer te weten te komen over je auto en de werking ervan.

Wat is het doel van de katalysator en waarom zou je hem vervangen ?

De katalysator is een apparaat dat luchtvervuiling vermindert door het verminderen of elimineren van vervuilende gassen via een katalytisch systeem. Het is een onderdeel van het uitlaatsysteem van de auto. In het geval van een benzinemotor zet de katalysator stikstofdioxide en koolmonoxide om in niet-vervuilende stoffen. Bij een dieselmotor daarentegen zet hij koolwaterstoffen en koolmonoxide om in water en kooldioxide. Een koude loop, acceleratie onder volle belasting, een probleem met het lucht-brandstofmengsel, timingproblemen, defecte ontsteking... bepaalde storingen of specifieke omstandigheden kunnen leiden tot een verstopte of geblokkeerde katalysator, waardoor het waarschuwingslampje katalysator gaat branden. Als dit gebeurt, zal de auto niet alleen veel vervuilen, maar ook veel brandstof verbruiken. De bestuurder zal ook merken dat het motorvermogen afneemt. Je ziet dus waarom het belangrijk is om de katalysator te vervangen of op zijn minst schoon te maken. Goed om te weten: Dit apparaat is niet erg duur. Je kunt dus het beste een nieuwe katalysator kope om de prestaties van je auto op peil te houden.

Wanneer en hoe moet hij worden vervangen ?

De gemiddelde levensduur van de katalysator van een auto is 100.000 km. Als je voornamelijk in de stad rijdt, moet je hem misschien vaker vervangen of op zijn minst regelmatig inspecteren. Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op een probleem met de katalysator :

  • Een metaalachtig geluid in de uitlaatleiding.
  • Ontsteking en startproblemen
  • Moeilijk accelereren
  • Terugkerend afslaan
  • Zware, dikke uitlaatrook

Deze verschillende symptomen kunnen echter te wijten zijn aan andere storingen. Daarom is het belangrijk om een voertuigdiagnose uit te voeren met een diagnoseset. Als je nalaat de katalysator te vervangen, loop je het risico dat de motor van je auto beschadigd raakt en dat hij erg vervuilend wordt. Het is dus het beste om hem te vervangen. Dit apparaat bevindt zich meestal tussen het spruitstuk en de achterdemper. Volg deze 4 stappen om het te vervangen:

Stap 1 : Til de auto op Je moet de auto opkrikken, de wielen blokkeren en de handrem aantrekken.
Stap 2 : Verwijder de katalysator Verwijder de katalysator aan beide uiteinden en verwijder de rubberen bevestigingen. Gebruik een roestverwijderaar om de afdichtingen en schroeven gemakkelijk te ontroesten.
Stap 3 : Installeer de nieuwe katalysator Vervang indien mogelijk de afdichtingen en bevestigingsmiddelen (schroeven, klemmen, enz.). Let er bij het monteren op dat u het chassis en de pot niet aanraakt.
Stap 4 : Voer een langetermijntest uit Zet het voertuig terug op de grond. Start de motor om te controleren of het geheel waterdicht is. Voer een test uit op de snelweg gedurende minstens 1 uur om de pot onder optimale omstandigheden te laten werken.

Aandachtspunten:

  • Wacht tot de motor is afgekoeld voordat je de katalysator verwijdert, anders riskeer je ernstige brandwonden.
  • Als de katalysator verstopt is als gevolg van een motorfout, overweeg dan om deze te laten repareren voordat je een nieuw apparaat monteert.

Schakel in alle gevallen een vakman in om het werk goed uit te voeren. Dankzij zijn expertise zal een monteur in staat zijn om precisie en zorgvuldigheid te tonen terwijl hij je advies geeft over het kopen van een goedkope katalysator en het onderhouden van je auto in het algemeen.

Hoe reinig je een katalysator ?

Zoals je hebt begrepen, is het vervangen van een katalysator aan te raden als deze zijn taak, het verminderen van luchtvervuiling, niet meer kan vervullen. Als je de katalysator echter niet onmiddellijk hoeft te vervangen, maar hem gewoon wilt reinigen, zijn hier de te volgen stappen:

1) Voeg een reinigingsadditief toe aan de tank

Dit product verwijdert vuil en residu uit het uitlaatsysteem, of het nu in de turbo, de autokatalysator, de lambdasonde of de EGR-klep zit. Om het te gebruiken, giet je het gewoon in de tank volgens de aangegeven mengverhouding en vul je de tank tot minstens de helft.

2) Voer een langetermijntest uit

Zodra het reinigingsmiddel is ingegoten, voer je een langetermijntest uit. Dit houdt in dat je minstens 1 uur op de snelweg rijdt met constante snelheid (zonder veel te versnellen of stationair te draaien). Het doel is om optimale bedrijfstemperaturen te bereiken. Goed om te weten: Controleer indien mogelijk de dichtheid van uitlaatverontreinigende stoffen in een garage. Een verstopte katalysator heeft over het algemeen :

  • Een CO-waarde van meer dan 1
  • Een C02-waarde van minder dan 13

Wil je weten of je katalysator slecht is ? Wil je weten of je DPF verstopt is ?

3) Beoordeel het effect van katalysatorreiniging

Zodra u uw reis hebt voltooid, let dan goed op de veranderingen in de mechanismen van uw auto. Als hij al zijn vermogen heeft teruggekregen, de demper geen zwarte dampen meer uitstoot en je geen roet meer uit de uitlaat ziet komen, dan is de reiniging van de katalysator geslaagd. Maar vergeet niet om nog een gasanalyse uit te voeren om er zeker van te zijn dat het probleem is opgelost: CO2 moet meer dan 14% zijn en CO en HC moeten dicht bij 0% liggen.

Als je helaas niet de resultaten krijgt die je zoekt, kun je het beste kiezen voor een nieuwe katalysator van goede kwaliteit.

Geplaatst op 17-06-2020 door 2020 0 709

Verwante artikelen

Vervuiling door auto's en EURO-normen, naar meer ademende lucht

Schonere auto's voor schonere lucht. Dat is het doel van de EURO-normen, die de vervuilende uitstoot van onze...

Je DPF / katalysator reinigen of vervangen: hoe vermijd je...

Reiniging vs. vervanging, de DPF en de katalysator zijn echte zaken. Moe van de verwarring ? Bang voor oplichting ?...

Zo weet je of je katalysator defect is ?

Een defecte katalysator moet je niet licht opvatten, want het verbergt andere problemen met je auto. Hoe kun je deze...

Leave a CommentLeave a Reply

Blog categorieën

Laatste reacties

Blog zoeken