PRO-Hoek

EXCEPTIONELE VOORDELEN voorbehouden aan PRO's

U bent:

GARAGEBEDRIJF, RETAILIER, MECHANISME, TE KOOP EN VERKOOP van voertuigen, FLEET MANAGER, TAXI, GROSSIST

Wat is een katalysator ?

Elke keer als je naar de garage gaat, is het hetzelfde verhaal ! Je luistert met een serieuze en bezorgde air naar al zijn uitleg, maar meestal geef je het na 10 minuten op, ondanks je beste inspanningen. Luisteren naar technische, of op zijn minst abstracte, termen is niets voor jou. Misschien is het tijd om dingen te veranderen, denk je niet ? Je auto goed onderhouden vereist wat basiskennis, vooral als het gaat om belangrijke onderdelen. Krosfou de DPF - en katalysatorspecialist kan je daarbij helpen, te beginnen met de katalysator. Wat is het ? Waar wordt hij voor gebruikt ? Zijn alle auto's ermee uitgerust ? We leggen het je allemaal uit en we beloven je dat je binnenkort in een auto kunt rijden die geen geheimen meer voor je heeft.

De rol van de katalysator

De katalysator maakt deel uit van een samenhangend geheel binnen je auto, hetuitlaatsysteem. Deze lijn bestaat in wezen uit een uitlaatspruitstuk, een lambdasonde die voor of na de katalysator wordt geplaatst en tot slot de uitlaatpijp. Als je je scheikundelessen niet bent vergeten, weet je nog dat katalyse een fenomeen is dat bestaat uit het versnellen van de snelheid van een chemische reactie. Dit is precies wat er gebeurt met de toepasselijke naam katalysator, zoals we zullen zien.

Deaanwezigheid van een katalysator op je auto is in de eerste plaats eenmaatregel voor de volksgezondheid. Geconfronteerd met de uitstoot van gassen die steeds vervuilender en schadelijker voor de gezondheid en het milieu worden, werd in de jaren 1990 besloten om voertuigen uit te rusten met dit apparaat tegen vervuiling. Het is belangrijk om te begrijpen dat de gassen niet worden geëlimineerd, maar getransformeerd.

koolmonoxide (dat dodelijk is) wordt ✅koolstofdioxide

lachgas (dat de luchtwegen irriteert) wordt ✅koolstofdioxide en lachgas

verbrande koolwaterstoffen worden ✅waterdamp en kooldioxide

Sinds 1993 wordenbenzinevoertuigen uitgerust met katalysatoren en sinds 1997 dieselvoertuigen .

De katalysator is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht. Hij wordt systematisch gecontroleerd tijdens de technische keuring van je voertuig.

Wat is een katalysator ? Een combinatie van chemie en hoogwaardige technologie

Samenstelling van een katalysator

Dit onderdeel weegt enkele kilo's en bevindt zich onder de auto, zo dicht mogelijk bij de motor. Het bestaat uit een cilindrisch roestvrijstalen omhulsel met daarin een soort keramisch filter dat bekend staat als een honingraat. De microcellen in de honingraat filteren de gassen voordat ze via de uitlaat in de lucht ontsnappen, waardoor ze minder schadelijk worden.

Hoe een katalysator werkt

Dus hoe werkt het ? Wanneer uitlaatgassen door de katalysator van je auto stromen, stromen ze door de honingraat. De wanden van de honingraat zijn bekleed metdunne lagen edelmetalen zoals platina, rhodium en palladium. Het contact tussen de gassen en de metalen versterkt de katalytische chemische reactie.

De temperatuur van de gassen moet 400°C bereiken om de chemische reactie te laten plaatsvinden. Daarom bevindt de katalysator zich zo dicht mogelijk bij de motor, zodat de temperatuur sneller stijgt. Dit is ook de reden waarom korte autoritten sterk worden afgeraden. Als de temperatuur niet het vereiste niveau bereikt, vindt er geen gasomzetting plaats en dreigt je onderdeel op de lange termijn teverstoppen.

Wil je weten of je katalysator slecht is ? Wil je weten of je DPF verstopt is ?

Moet je het vaak vervangen ?

Vaak niet, maar dit onderdeel is niet eeuwig. De levensduur hangt sterk af van je rijstijl en vooral van de frequentie en duur van je ritten. Zoals vaak het geval is in de machinebouw, is vijand nr. 1 onderbenutting. Als je slechts korte ritten maakt, zal je motor niet voldoende opwarmen en zal de chemische reactie niet plaatsvinden. Dit zal leiden tot een opeenhoping van residuen in je pot en deze verstoppen.

Als je je auto optimaal gebruikt, moet dit onderdeel gemiddeld na ongeveer 120.000 km worden vervangen, afhankelijk van het automodel.

Denker zelfs niet aanom je katalysator te verwijderen. Dit is bij wet verboden en kan worden bestraft met een boete van maximaal €7.500.

Katalysatoren per merk Krosfou

De katalysator van een auto is nog steeds een vrij duur onderdeel, en de prijs is een legitieme zorg voor consumenten .

Voor wie op zoek is naar goedkope vervangingsonderdelen, biedt Krosfou eersteklas producten waarvan de prijs-kwaliteitverhouding gewoon onverslaanbaar is.

Het is moeilijk om een prijs te geven voor een katalysator. Afhankelijk van het model van je voertuig moet je rekenen op een prijs tussen €70 en €800 voor een filter van ons merk. Bijvoorbeeld

- tussen €148 en €258 voor een Peugeot 206 ;

- tussen €158 en €391 voor een Volkswagen Golf ;

- tussen €340 en €823 voor een Mercedes S-klasse.

Door de zoekfunctie op de startpagina van onze site te gebruiken om het merk en kenteken van je auto te vinden, weet je zeker dat je niet naar het verkeerde model kijkt. Vergeet niet onze montagehandleiding te downloaden.

Onze producten zijn gloednieuw, rechtstreeks van de fabriek en worden geleverd met3 jaar garantie (vergeleken met 2 jaar voor de meeste fabrikanten). Ze zijn allemaal gemaakt van roestvrij staal, een van de materialen die het best bestand zijn tegen corrosie en dus tegen slijtage.

Vermijd goedkope producten en geef je auto het beste.

Geplaatst op 20-07-2020 door 2020 0 461

Verwante artikelen

DPF, katalysator: waar kan ik deze onderdelen dringend vinden ?

Als je katalysator of DPF het begeeft, zijn al je plannen in duigen gevallen. Waar vind je deze onderdelen zo snel ?...

Hoe lang gaat een DPF of katalysator mee ?

De vraag over de levensduur van roetfilters en katalysatoren is gesteld... En veel hangt af van hoe je rijdt !

Is het verwijderen van de katalysator uit je auto een goed idee ?

Meer vermogen ✅ , minder storingen: het is verleidelijk om de katalysator te verwijderen/ontkatalyseren... Maar het...

Leave a CommentLeave a Reply

Blog categorieën

Laatste reacties

Blog zoeken